5 ideja za otkačene kokice

Podijelite zapis

Nema ljepšeg od udobnog ležanja na kauču, zamotan u meku dekicu i, ako je ikako moguće, u zagrljaju voljene osobe – i s zdjelom kokica u naručju! Kakva milina!

Zato što su kokice upravo ona gricklaica bez koje ne možemo zamisliti filmsku noć. Dok gledamo napet film, umjesto noktiju grickamo kokice; tijekom uznemirujuće drame tugu utapamo u kokicama; a gledajući komediju pazimo da se nam od smijanja kokica ne zaleti u grlo. Zapravo je baš svaki izgovor dobar da se mirne duše prejedemo kokica.

No koliko ima različitih žanrova filmova, toliko ima i različitih načina pripreme kokica. Zato smo danas za tebe pripremili pet vrsta recepta za kokice koje sigurno još nisi probao/la. I dobar tek!

1. SLATKE KOKICE SA SMEĐIM ŠEĆEROM I CIMETOM

Inače smo navikli da su kokice slane, slanije i najslanije, no ova će inačica oduševiti sve ljubitelje slatkog. A budući da je tako slatka, posebice dobro ide uz žanr romantične komedije.

Sastojci:

50 g smeđeg šećera
10 g maslaca
3 veliiiike žlice slatkog vrhnja
Prstohvat ili četiri cimeta
25 g kokica u zrnu

Do slatkih kokica u dva koraka

U lončiću otopi šećer u dvije žlice vode i zavrij, no niti slučajno ga nemoj miješati – neka se na svaki mogući način karamelizira! Kada zammmmamno zamiriši po karameli, brzo dodaj maslac i ukloni s vatre.

Primiješaj slatko vrhnje i miješaj dok te ne zaboli ruka, a za grand finale dodaj još i cimet.

U međuvremenu (ako je višezadaćnost među tvojim vrlinama, inače nakon prvog koraka) u tavi približno 4 minute ‘kokaj kokice’ – ovdje ti srdačno preporučujemo da ne zaboraviš tavu pokriti poklopcem, inače ćeš do nove godine pospremati pojedinačne kokice po kuhinji.

Nakon približno 4 minute kokice će dobiti svoj prepoznatljiv oblik, zato ih samo prelij sadržajem lončića i miješaj kao lud, dok se cijele ne potope u slatku karamelu.

 

2. KOKICE S DAŠKOM INDIJE

Indijska je hrana poznata po tisuću i jednom prekrasnom okusu, zamamnim začinima i šarenim jelima. Čak i ako nikad nisi niti nos promolio/la kroz vrata indijskog restorana, vjerojatno si već čuo/la za mješavinu začina ‘garam masala’ – eto ona se je ušuljala i u recept za kokice.

Indija ima i snažnu filmsku industriju, u državi (Bollywood, Tollywood, Lollywood – zapravo štogod si možeš zamisliti) i izvan nje. Za širenje obzora i zabavu.

Sastojci:

400 g suhog slanutka
Žlica suncokretovog ulja
50 g maslaca
2 žličice garam masale
Žličica curryja 70 g posoljenih kokica
85 g kikirikija
100 g grožđica

Malo drugačija priprema kokica…

Pećnicu prethodno zagrij na 200 stupnjeva, na pladanj rasporedi slanutak (još jedan praktičan savjet – na pladanj najprije stavi papir za pečenje i izbjegni mrljanje) i poškropi je uljem.

U međuvremenu u lončiću otopi maslac, u njega umiješaj garam masalu, curry i sol. Ako si ljubitelj/ica Indije, možda će ti se svidjeti i ta mješavina začina.

U drugoj pokrivenoj tavi ili u mikrovalnoj pećnici su se u međuvremenu pripremile još mirisne kokice, a kada pećnica učini svoje, u posudi vjenčaj kokice, slanutak, grožđice i kikiriki te sve zajedno prelij egzotičnom mješavinom iz lončića. Dobro promiješaj – i indijske su kokice spremne! Za nas – a i za naše goste na koje s takvim kokicama možemo ostaviti dubok dojam.

 

3. AROMATIČNE KOKICE S RUŽMARINOM

Ove se začinjenje kokice pripremaju izuzetno brzo, a zvuče egzotičnije nego što zaista jesu. Zapravo se radi o klasičnim kokicama s prstohvatom domišljatosti, koje će ukusno dopuniti gledanje mnogih filmskih klasika.

Sastojci:

Pola šalice zrnja za kokice
3 žlice ulja grožđanih sjemenki
Žličica i pol svježeg, na sitno narezanog ružmarina
4 velikodušne žlice maslaca
Sol i papar
Ako želite, parmezan

Neka zamiriše na ružmarin

U tavi zagrij ulje i potom u njega istresi zrna za kokice i žličicu (samo žličicu! Preostala polovica žličice trebat će ti kasnije) ružmarina. Ako ne želiš da kokice eksplodiraju po štednjaku i okolnim područjima, pokrij tavu poklopcem i pričekaj nekoliko minuta. U lončiću otopi maslac i dodaj preostalu polovicu žličice ružmarina te na laganoj vatri peci dok ne zamiriše na Mediteran. Osim samo ružmarina, možeš dodati i mediteransku mješavinu začina.

Potom samo pomiješaj pripremljene kokice s umakom, dodaj soli koliko želiš i na daljinskom ili laptopu pritisni ‘play’. Ako još niste odabrali koji ćete film gledati, danas vam preporučujemo bezvremensku Casablancu.

Još i to: ako si jedan/jedna od onih srećkovića kojem je potpuno svejedno za kalorije ili ako samo želiš od grickalice napravit večeru, na kraju si priušti i – parmezan!

 

4. KOKICE S KARAMELOM I JABUKOM

Ima li što ljepše od trenutka u kojem cijela kuća zamamno miriše na grožđe, bundeve i jabuke? A kako smo grožđice već dodali u indijske kokice, jabuke će svoje mjesto pronaći u društvu cimeta, vanilije i karamele.

Sastojci:

Šalica zrna za kokice
Velika vrećica kriški jabuka
Šalica maslaca (da, dobro si pročitao/la. Šalica.)
Šalica smeđeg šećera (Pa nije za svaki dan!)
4 žlice sirupa od agave
Žličica mljevenog cimeta
Žličica vanilin šećera
Soli po želji

Ako si na dijeti, radije preskoči ovaj recept

Najprije u pokrivenoj tavi ili mikrovalnoj pećnici pripremi kokico, a u međuvremenu zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.

U lončiću zagrij maslac, smeđi šećer i sirup od agave, potom dodaj još žličicu soli. Pusti da se krčka nekoliko minuta – i neka te ne primami želja za miješanjem, da ne bi pokvario/la karamelu. Kada ukloniš lončić s vatre, umiješaj još i cimet i vanilin šećer. Baci kokice i do ušiju se zakopaj u lončić!

Ne, ne, samo se šalimo … Kokice pomiješaj s kriškama jabuke i prelij mješavinom iz lončića, potom sve rasporedi na pladanj i peci 30 minuta, da se kokice stvarno natope karamelom. I jesenska grickalica za film je spremna!

 

5. UNICORN KOKICE

Kao što anglofoni kažu, ‘save the best for last’! Zato ti predstavljamo, gledaj i čudi se, zadnji kulinarski hit – UNICORN KOKICE! U zadnje su vrijeme doslovno na svakom kutu jednorozi, ljeti u moru, na jesen na školskim bilježnicama, a u kuhinji na svim mogućim desertima i tortama. Neka se nađu i u posudi za kokice! Sam sadržaj posude vjerojatno će najbolje odgovarati …. dječjem programu.

Sastojci:

Glazure (candy melts) različitih boja
Šalica zrna za kokice
Dekorativne mrvice raznih boja
Ružičast sprej za hranu
Po želji i sljezovi kolačići (marshmallows)

Mrljanje jestivim bojama

Najprije pripremi kokice u tavi ili mikrovalnoj pećnici, potom ih raširi na papiru za pečenje na pladnju.

U sljedećem će koraku kokice već dobiti željeni izgled – naime uzmi sprej ružičaste boje i SVE obojaj u RUŽIČASTO!

U međuvremenu u lončiću pripremi glazure različitih boja i jednu po jednu žličicom kapljaj na raširene kokice koje već dobivaju jedan rog… Prije nego što se glazure osuše, kokice obilno posuj šarenim mrvicama i ostavi da se osuše.

Potom samo nemoj zaboraviti na sliku za Instagram i prepusti se duginim bojama! Uz to si možeš priuštiti puding od borovnica i chia sjemenki s nice-creamom od jagode sličnih boja.

Podijelite zapis

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

8 komentara

  1. Kviz je baš zanimljiv 😉

  2. Super, zabavan kviz, lijepo se prisjetiti filmova.

  3. Snježana
    ·

    Jednistavan kviz, a recepti za kokice super 😋

  4. Ksenija
    ·

    Super ste❤️

  5. Aaaa fora kviz,kokice ce biti na meniju za vikend😁😁

  6. Jasenka
    ·

    Bilo je zanimljivo rjesavati kviz

  7. Nikolina
    ·

    Jako zanimljivo…svidaju mi se recepti kokica jer volim eksprimentirati…i zasigurno cu probati kokice sa smedim secerom….i bilaa bih presretna da osvojim jednu od nagrada obozavam pecii kolace…. 😀😘😘

  8. Fora kviz!