Hladni mjeseci u mnogima od nas uzbuđuju želju za putovanjima u daleke zemlje. S obzirom da smo sa svakom prošlom noći bliži sunčanim danima kad budemo opet mogli putovati daleko na istok, za vas smo pripremili članak o pravilnoj uporabi štapića.

Štapići imaju simboličko, a i kulturno značenje u većini istočnoazijskih država. Lako se pravila njihove uporabe razlikuju od države do države, za vas smo pripremili osnove bontona koje možete primijeniti bilo gdje, bilo u susjednom kineskom restoranu ili pak u Japanu.

Prava je japanska kuhinja ona koja je čuvena po zdravom hranjenju. Otok Okinawa poznat je po najvećem broju stogodišnjaka i najmanjem broju bolesti starenja, što pripisuju tamošnjem stoljećima starom načinu prehrane. Ukoliko želite dug i zdrav život, posegnite za sušijem, soba rezancima ili zimskoj juhi Oden. Kako za sva spomenuta jela tako i za brojna druga dobro će vam pak doći sljedećih 7 pravila.

Štapiće nikad ne zabadamo u rižu

Štapiće nikad ne zabadamo u rižu

U Japanu, Kini i brojnim drugim azijskim zemljama zdjelica riže s ubodenim mirisnim štapićima namijenjena je umrlima. Zdjelicu stavljaju uz samrtnu postelju ili ispred fotografije umrlog na kućanskom budističkom oltaru.

Štapiće na tanjuru ne prekrižimo

Bilo da je riječ o tanjuru, zdjelici ili stolu. Štapiće nikad ne ostavimo prekriženima, već ih položimo jedan uz drugi kako bi se krajevi međusobno doticali. Prekriženi štapići znak su odbijanja, čime domaćinu poručujete da ga ne volite ili da odbijate njegovo gostoprimstvo.

Štapiće na tanjuru ne prekrižimo

Štapiće uvijek koristimo u paru

Nikad ne koristimo samo jedan štapić Premda su štapića dva, na njih gledamo kao na cjelinu. Pogotovo, nikad ne valja koristiti jedan štapić za prebadanje ili raskomadanje hrane.

Štapićima se ne valja igrati

Štapići čine dio pribora, poput žlice ili noža. Zbog toga štapiće koristimo samo u svrhu prehrane, a ne kako bismo se igrali za vrijeme čekanja na hranu. Udaranje štapićima uz tanjur u mnogim kulturama povezuju sa prosjačenjem.

Štapići čine dio pribora, poput žlice ili noža. Zbog toga štapiće koristimo samo u svrhu prehrane, a ne kako bismo se igrali za vrijeme čekanja na hranu. Udaranje štapićima uz tanjur u mnogim kulturama povezuju sa prosjačenjem.

Štapiće ne držimo u ustima

Kad posudu sa hranom dodajemo preko stola, štapiće nikad ne držimo u ustima, nego ih položimo na stol ili na svoju posudu. Isto vrijedi i za drugi pribor. Držanje štapića u ustima nije samo nepristojno, nego i opasno jer njima možemo probiti usta, ili čak po koji zub.

Ne koristimo dva različita štapića

Kao što smo već napisali, štapići se promatraju kao cjelina, zbog toga moraju oba štapića za vrijeme obroka uvijek pripadati istom paru. Ako su štapića različita, onda to prema kineskoj tradiciji donosi zlu sreću.

Kao što smo već napisali, štapići se promatraju kao cjelina, zbog toga moraju oba štapića za vrijeme obroka uvijek pripadati istom paru. Ako su štapića različita, onda to prema kineskoj tradiciji donosi zlu sreću.

Štapićima ne dodajemo hranu

Brojna azijska kućanstva ne koriste poseban pribor za serviranje hrane. Za dodajanje hrane za vrijeme obroka zbog toga nikad ne koristimo štapiće, nego dodamo cijelu zdjelu za serviranje. Dodajanje i primanje hrane štapićima podsjeća na pogrebni običaj u kome se kremirane kosti umrlih posebnim štapićima prenose za obiteljskim članovima.

Bez obzira na pravila i bonton upotrebe štapića, najbitnije je da u hrani uživate. Počastite se svojom omiljenom azijskom hranom i isprobajte svoje znanje! Dobar tek.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Boschanstveni
KVIZ

Zabavi se, ispitaj svoje znanje i za nagradu otključaj tajni recept.

Riješi kviz