Jesen sa sobom donosi toplu paletu prelijevajućih boja, kao da priroda u svojem zadnjem plesu prije zime želi pokazati svoje najbolje. Ali što će nam to, kad nas uz prekrasne krajolike oblijeva i obiljem kiše! I tada nam ne preostaje drugo nego da se zavalimo na kauč sa šalicom čaja, a danu dozovemo boju slatkim KEKSIMA!

Veliki, mali, slatki, slani, masleni, veganski – a svi slasni i zamamnog mirisa. Kada dođe sljedeći kišni dan, možeš si ga zasladiti keksima iz donjih recepata.

 

1. OMBRE KEKSI

Barem djevojke su najprije pomislile na stil modernih frizura, zar ne? Onda vam je vjerojatno već jasno što je glavna značajka OMBRE keksa! Tako je – prelijevanje boja – i okusa!

 

Sastojci:

  • 1,5 šalice maslaca
  • 1,5 šalice šećera
  • Šalica paste od badema
  • Šalica suhih malina
  • ¾ šalice marmelade od marelice
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 4 prstohvata soli
  • 6 jaja
  • 3 šalice bijelog brašna
  • Jestive boje

Ostavi mašti na volju

Najprej miješalicom u velikoj posudi pomiješaj maslac, šećer, pastu od badema, ulje i sol, dok mješavina ne postane pahuljasta. Potom počni u nju dodavati jedno po jedno jaje.

Tijesto podijeli na tri jednake posude i počni s umjetničkim stvaralaštvom. Za crveno-ružičaste kekse, u sve tri zdjele dodaj maline, u prvu 1,5 žličicu, u drugu žličicu i u treću pola žliice. Isto postupi i s bojom, u prvu kapni više kapljica, u drugu manje i u treću jošmanje – tako ćeš dobiti tijesto različitih boja.

Ako ti se više sviđaju narančasti keksi, upotrijebi marmeladu od marelice i narančastu boju. Za zelene kekse, umjesto marmelade upotrijebi matcha zeleni čaj i zelenu boju . mogućnosti je bezbroj!

Potom razvaljaj masu iz svake posude i svaku u odvojenom pladnju ispeci u pećnici (12-15 minuta) te ostavi da se ohladi.

Potom uzmi najsvjetliji sloj, njegovu cijelu gornju stranu premaži marmeladom, na nju postavi srednji sloj i njega premaži, a na vrh stavi najtamniji sloj. Nježno sve slojeve pritisni i ostavi ih barem 1 sat da se slijepe.

Kekse oblikuj nožem. Strane odstrani tako da kup obojene mase odrežeš u kvadrat ili pravokutnik – onda reži uzduž i popreko. Rezultat su prekrasni ombre keksi koji zadovoljavaju i nepce i oko!

 

2. KEKSI OD KESTENA

Kada se iz svakog kutka osjeti miris kestenja, znamo da smo već duboko u jeseni.

Kestenj je jedna od one hrane koja se u kulinarici svestrano upotrebljava – jesi li već probao/la kekse s kestenjem?

Sastojci:

  • 100g maslaca
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • Dva prstohvata soli
  • 220 g pirea od kestena
  • 200 g bijelog brašna
  • 100 g narezanih lješnjaka

Jednostavno i brzo

U posudi pomiješaj maslac, šećer, jaje i sol – a kako bi mješavina bila lagana poput pera, dozovi kuhinjskog pomoćnika MUM5 u pomoć.
U drugom koraku u mješavinu dodaj kašasti kesten, odnosno pire od kestena, potom umiješaj i brašno i usitnjene lješnjake.

Rukom oblikuj masu u plosnate kekse, naravno, možeš upotrijebiti i širok raspon kalupića za kekse. Ako imaš komplet Baking Sensation za MUM5, možeš upotrijebiti i jedan od nastavaka za kekse.

Peci 20 minuta na 200 stupnjeva i ohlađene kekse pospi kakaom.

 

3. CRNO-BIJELI KEKSI SA SEZAMOM

Na sezam smo inače navikli u umacima ili na kruhu, no ovaj će put udahnuti život otkvačenim crno-bijelim keksima.

 

Sastojci:

  • ¾ žličice sode bikarbone
  • ¾ žličice soli
  • 3 šalice bijelog brašna
  • 1,5 šalice maslaca
  • 1 šalica šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 0,5 šalice sjemenki crnog sezama
  • 0,5 šalice sjemenki bijelog sezama
  • Pola žličice suncokretovog ulja
  • 4 šalice šećera u prahu
  • Žličica soka od limuna

Yin-yang

Sodu bikarbonu, sol i brašno dobro promiješaj, potom dodaj maslac i šećer i promiješaj miješalicom. Potom dodaj sve ostale suhe sastojke i ostavi da se hladi dva sata. Dok čekaš, možeš vrijeme upotrijebiti za rješavanje kviza i svojim znanjem otkriti takni recept!

Ali vratimo se keksima. Nakon dva sata razvaljaj tijesto i okruglim kalupićem izreži kekse, a onda ih u pećnici peci 12-15 minuta na 200 stupnjeva.

Da ne zuriš u prazno dok čekaš, uhvati se sljedećeg koraka: šećer u prahu, sok od limuna, prstohvat soli i trećinu šalice vode pomiješaj u posudi i polovicu nadjeva prenesi u vrećicu za ukrašavanje kolača. Kada se keksi ispeku, na svaki keks nacrtaj na sredini crtu koja označava simbol yin-yang. Potom na polovicu keksa razmaži glazuru i brzo (da se ne bi osušio) ga potopi u bijeli sezam i ostavi približno 15 minuta da se slijepi. Postupak ponovi na lijevoj strani i namoči ga u crni sezam. Ludo, zar ne?

 

4. KEKSI S PISTACIJAMA KOJI SE NE PEKU

Imaš li najavljene goste, a ništa im ne možeš poslužiti? Bez brige, u manje od sat vremena možeš pripremiti sulude kekse s pistacijama i bijelom čokoladom, a ne trebaš niti uključiti pećnicu!

Sastojci:

  • ¾ šalice maslaca od badema
  • Šalica zdrobljene bijele čokolade
  • Šalica zobi
  • ¾ šalice narezanih brusnica
  • ½ šalice zdrobljenih pistacija + 1 žličica za na kraj
  • Prstohvat soli
  • ½ žličice suncokretovog ulja

Bez pomoći pećnice

Najprije u lončići zagrij maslac i ¾ bijele čokolade. Premjesti sa štednjaka i dodaj brusnice, zob, sol i pistacije, dobro promiješaj i ostavi da se natopi.

Potom žlicom stavljaj masu za kekse na papir za pečenje, svaki put nježno pritisni i ostavi grudice na miru 10 minuta.

U međuvremenu u lončiću zagrij ulje i ostatak čokolade s kojom ukrasi pripremljene kekse i na kraju ih pospi komadićima pistacija. Nevjerojatno jednostavno i brzo!

Uz kekse možeš poslužiti i zdrav smoothie!

 

5. KEKSI S AVOKADOM

Da, dobro si pročitao/la, s avokadom! Možda zvuči čudno, ali obećajemo da ti neće biti žao – mislimo, bit će ti žao da te zdrave kekse nisi otkrio/la ranije

Sastojci:

  • 1 šalica bijelog brašna
  • 1,3 šalice bijelog brašna
  • 0,5 šalice kakaa u prahu
  • 1 žličica soda bikarbone
  • 2 prstohvata soli
  • ¼ šalice melase
  • ¼ šalice šećera + 2 žličice šećera
  • 1/3 šalice kokosovega ulja
  • ½ zgnječenog avokada
  • 3 bjelanjka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • ½ šalice zdrobljene tamne čokolade

Keksi s povrćem? Dobra ideja!

U posudi pomiješaj brašno, kakao, soda bikarbonu i sol.

Potom u miješalici, odlična je na primjer MUM5, pomiješaj šećer i kokosovo ulje, dodaj avokado, bjelanjke i vaniliju i miješaj na niskoj brzini.
Kominiraj mješavine iz obiju posuda i dodaj čokoladu, potom miješaj dok ne dobiješ tijesto koje se već drobi – tada je naime baš kako treba. Ostavi u hladnjaku sat vremena, potom rukama oblikuj kuglice za kekse i rukama ih stisni i postavi na papir za pečenje i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 16-20 minuta. I dobar tek!

Znaš li još kakav otkačen recept za kekse kojeg želiš s nama podijeliti? Ili možda kakav klasičan recept, kojeg svako domaćinstvo mora znati? Što ne kažeš?! Sudjeluj s nama u natjećaju #Boschanstveno ispeci kekse, objavi ih na instagramu, opremi hashtagom i natječi se za top Bosch nagrade!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Boschanstveni
KVIZ

Zabavi se, ispitaj svoje znanje i za nagradu otključaj tajni recept.

Riješi kviz