BOŽIĆNI MENI ZA BAJKOVITI BOŽIĆ

Podijelite zapis

Božić je u našim krajevima praznik za sve ljude te za većinu znači topao obiteljski praznik koji slavimo u krugu dragih nam ljudi, obitelji, a i one obitelji koju biramo sami – prijatelja.

Kad smo pripremali današnju objavu za svečanu, slavnosnu i SLASNU božićnu večeru, jako smo teško odlučili što ćemo staviti na praznični jelovnik. Odlučili smo se za nekoliko recepata zbog kojih će tvoj Božić biti još ljepši (i još ukusniji) – iako znamo da to sigurno neće biti jedina jela na krcatom prazničnom stolu. 😊 Što reći, jednom godišnje valja ići do kraja!

 

1. Juha od luka

Premda se za vrijeme Božića jako mnogo grlimo i ljubimo (mada, i tu je Covid-19 odradio svoje), francuska je juha od luka nešto što za Božić prosto ne možemo izostaviti. Svakako, prije duge svečane večere valja povratiti snagu okrepljujućom juhom od luka! 😊

Božićna francuska juha od luka
Božićna francuska juha od luka

Sastavci:

  • 1 kg žutog luka
  • 6 čenova češnjaka (kao da luk sam po sebi nije dovoljan 😊)
  • Sol, papar, timijan
  • 3 dl suhog bijelog vina
  • 1 lovorov list
  • Nekoliko žlica maslinovog ulja
  • Nekoliko komadića maslaca
  • Prepečen toast, narezan na kocke

Kad se u loncu dinsta i miriše

Luk i češnjak narežemo na što tanje kolutiće – ako nas pritom ometaju suzice, možemo sebi pomoći i multipraktikom kao što je npr. MUM 5, ili prosto štapnim mješačem Ergo Mixx Style.

U tavi istopimo maslac i na njemu propržimo luk, češnjak, timijan i lovorv list te ih zalijemo vodom i ostavimo našu juhu da krčka po koji sat. Prema potrebi zalivamo je vodom, a na kraju dodamo još suho bijelo vino.

Poslužimo s preprečenim kockicama toasta – no valja ih staviti što manje kako bi ostalo prostora u trbuhu – najbolje će tek doći 😊

Neizostavni pomoćnici protiv suza od luka
Neizostavni pomoćnici protiv suza od luka

2. Odrezak tune s pinjolama

Praznični stol mora stenjati od delikatesa – no zašto bi uvijek morale biti od mesa? Odlučili smo da je došlo vrijeme za riblju večeru! Uostalom, naš odrezak od tune u brojnim pogledima više podsjeća na meso nego na ribu 😊

Da ne bude zabune – pričamo o kvalitetnim odrescima od tune, ovdje nema mjesta za tunjevinu iz konzerve 😊

Božićni odrezak tune s pinjolama

Božićni odrezak tune s pinjolama

Sastavci:

  • 1 kg odrezaka od tune
  • Vrećica suhih rajčica
  • 2 dl pasirane rajčice
  • 1 luk
  • 4 čena češnjaka
  • Vrećica pinjola
  • Nekoliko žlica maslinovog ulja
  • Sol i papar

Okus odrezaka od tune priča je za sebe

Prvo na maslinovom ulju ispečemo odreske od tune, minutu ili dvije na svakoj strani, onda ih uzmemo iz tave i ostavimo da odmaraju na nekoliko minuta.

Na istom ulju onda popržimo narezani luk i suhu rajčicu, kojima poslije nekoliko minuta opet dodamo odreske od tune.

Tavu zalijemo pasiranom rajčicom i sa malo vode; kad umak zakrćka, posolimo i popaprimo te dodamo narezani češnjak. Pustimo da se kuha otpr. 40 minuta.

U odvojenoj tavi ispržimo pinjole u maloj količini ulja kako bi dobile lijepu zlatnožutu boju te ih dodamo završenom jelu. I u tome je sva tajna!

 

3. Panirane pržene gljive

Bez obzira jesu li vaši gosti strasni mesojedi ili vegetarijanci – gljive su odlično rješenje za sve! Mi smo se odlučili za šampinjone, koji su vrlo zahvalni za paniranje 😊

Božićni prženi šampinjoni
Božićni prženi šampinjoni

Sastavci:

  • 600g šampinjona
  • 100g pirovog brašna
  • 2 jajeta
  • 150g krušnih mrvica
  • Suncokretovo ulje

Brašno – mrvice – jaje – ulje

Trebamo tri tanjura: u prvi naspemo brašno, u drugi mrvice, a u treći razmućeno jaje. Pustolovi među vama mogu u jaje umiješati i malo curry začina.

Oprane gljive prvo umočimo u brašno, onda u mrvice i jaja te ih na kraju ostavimo na tanjuru, zaštićenom ubrusom, gdje će čekati na red. Onda u tavi zagrijemo ulje na najjačoj vatri te gljive umočimo u ulje na nekoliko minuta.

Prije nego što ih poslužimo, ispržene šampinjone još ocijedimo na cjediljci podloženoj papirnatim ubrusom – i naš prilog je gotov 😊 (mushroom emoticon) I još savjet – prženi šampinjoni dobri su i kad su hladni!

 

4. Pire od bundeve s kestenom

Zašto gostima ne bismo umjesto krumpira ili štrukla za promjenu kao prilog poslužili nešto ekstravagantnije? Pire od bundeve i kestena doduše možda ne izgleda jako elegantno – no ipak sigurno spada među najukusnije božićne priloge!

Pire od bundeve i kestena pobjednik je božićne večere!
Pire od bundeve i kestena pobjednik je božićne večere!

Sastavci:

  • 1 crveni luk
  • Pregršt đumbira
  • 500g hokaido bundeve
  • 300g kestena
  • Sol i papar
  • Žličica timijana
  • Kriška masla ili, još bolje, ghee
  • 2 žlice maslinovog ulja

Jednostavan i brz prilog

Na maslinovom ulju ili gheeu propržimo na komade narezan luk i đumbir te poslije nekoliko minuta dodamo narezanu bundevu. Nakon što se karamelizira, dodamo još narezani kesten i malo vode.

Poslije 5 minuta posolimo, popaprimo i dodamo timijan te pirjamo još nekoliko minuta, a onda uzmemo štapnu mješalicu (npr. Ergo Mixx) i sve zajedno pretvorimo u divan pire, kojemu povrh svega dodamo još komadić maslaca. #nomnom

Ergo Mixx
Ergo Mixx

 

5. Zasladimo se snježnim grudama

Božićna večera prosto MORA završiti desertom – no umjesto klasične hrvatske gibanice ili božićnog panetonea ovaj put vam preporučujemo nešto drugačije – jednostavne i ukusne snježne grude!

Snježne grude za božićnu slasticu
Snježne grude za božićnu slasticu

Sastavci:

  • 3 bjelanjka
  • 4 žumanjka
  • 15 g pirovog brašna
  • 4 žličice šećera u prahu
  • Vanilija u prahu
  • Pregršt soli
  • Eko korica od limuna
  • 7 dl mlijeka
  • 2 dl bademovog mlijeka

Jednostavan desert

Bjelanjke posolimo i metlicom ih istučemo do snijega. Za to vrijeme u tavi zajedno zagrijemo obično i bademovo mlijeko i dodamo šećer te koricu od limuna.

Masu iz snijega žlicom dodajemo u kipuće mlijeko te svaku nastalu grudu odložimo u odvojene čaše.

Onda u mlijeko dodamo brašno, vanilin šećer i umućene žumanjke te kremastu smjesu prelijemo preko sadržaja u čašama. Vjeruj nam na riječ, sigurno će ovo biti veći hit od gibanice! 😊

6. Toliko recepata – no nema prostora u želucu za sve dobrote ovoga svijeta!

Iako je naš jelovnik već ionako krcat, ne zaboravi još na različite salate – na francusku, coleslaw salatu, hladnu salatu od rezanaca, ili pak običnu zelenu – uz sve dobrote prijat će malo vitamina 😊

Za točku na i pripremi još hladan pjenušac i mimoze (koktel iz svježe cijeđenog soka od naranče i pjenušca) – bit ćeš spreman/na na nezaboravnu svečanu božičnu večeru!

 

Podijelite zapis

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *