#Boschanstveni
KVIZ

Usuđuješ li se ispitati svoje kulinarsko znanje?

Riješi kviz i dokaži da možeš sve: slano, slatko, kuhano, pečeno… Znači sve što je jestivo!

Ako na dovoljno pitanja odgovoriš pravilno, na kraju te čeka nagradni recept.

Jesi li superheroj u pregači?

Bravo, titula superheroja u pregači je tvoja!

O ne, na žalost će za superherojsku pregaču biti potrebno još malo truda. S tri ćeš osvojena kolačića postati superheroj.

Cookie Monster
Cookie Chef
Cookie Master

Riješi kviz i dokaži svoje kulinarsko znanje!

Pitanje 1:
Što je marinada?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Koktel čiji je glavni sastojak tekila.
Tradicionalno istarsko jelo.
Meksički praznik kojeg karaktertizira raskošna gozba.
Tekuća mješavina začina.
Bravo! 🙂
Opa, pogrešno 🙁

Marinada je tekuća mješavina začina. Za dobar se rezultat meso mora marinirati barem 30 min. Piletina i svinjetina mariniraju se do 12 sati, a govedina i janjetina se mariniraju čak i do 24 sata. Ribe ne smiju u marinadi ostati više od 1 sata.

Bešamel je umak napravljen od maslaca ili margarina s brašnom i mlijekom. Ako se bešamelu dodaju začini i jaja, od mješavine se mogu pripremiti kndeli koji se odlično kuhaju u juhi.

Glaziranje je tehnika ukrašavanja deserta ili mesa sjajnim preljevima. Posljednjih su godina iznimno popularne sjajne odn. zrcalne glazure za koje su potrebni želatina, šećer, kondenzirano mlijeko, bijela čokolada i jestiva boja.

Po nekim podacima postoji više od 350 različitih vrsti tjestenine.

Brusketa je tost s kockicama rajčice. Tost, dok je još topao, premažite češnjakom, potom ga obložite rajčicama narezanim na kockice, bosiljkom, češnjakom, soli, paprom i maslinovim uljem.

Carpaccio je jelo kojeg karakteriziraju tanke kriške sirovog crvenog mesa. 1950. godine izumljeno je predjelo dobilo ime po venecijskom slikaru Vittoreu Carpacciu, poznatom po slikanju u crvenim i bijelim tonovima.

Zaprška je brašno zaprženo na masti. Zaprška je ukusnija ako se moka prži na laganijoj vatri. Inače može postati gorkasta. Vruća se zaprška rijedi hladnom vodom, a hladna vrućom.

Garniranje je dekorativno postavljanje jela na pladanj ili tanjur. Izgled (oblik, boju itd.), okus (začini, začinsko bilje), vonj (mirisno bilje, kora od naranče ili limuna itd.) illi teksturu (primjer: hrskavi krutoni u zdjeli juhe) jela možete obogatiti raznoraznim dodatcima.

Julienne je tehnika rezanja povrća na kocke na štapiće debljine žigica. Prvi koji je javno upotrijebio taj izraz bio je François Massialot u svojoj knjizi Cuisinier Royal et Bourgeois iz 1722.

Poširanje je kuhanje osjetljivih namirnica u vodi koja je malo ispod točke vrenja. Jedna iznimno zahtjevna kuharskih tehnika su poširana jaja. Ispraznite jaje u zdjelu i potom je pažljivo preokrenite u kipuću vodu s tri žlice octa. Potom smanjite jačinu tako da je temperatura voda malo ispod točke vrenja. Jaje se pošira tri minute, toliko da bjelanjak otvrdne, a žumanjak ostane mekan.

Powered by

Boschanstvena obitelj

I tvoje se remek-djelo može jednom naći dolje. Pripremi, fotografiraj i dodaj #boschanstveno

#Boschanstveno

Na sudjelovanje pozivamo baš svakoga od vas! Sve što je potrebno je ljubav prema smjelom kulinarskom eksperimentiranju. Neka se kuhače zavrte i neka prašnjavi lonci ožive!

Sudjeluj