OKUS 14. STOLETJA – VINTAGE BOŽIĆNI RECEPT

Podijelite zapis

Vrijeme je da tvoj Božić postane malo ljepši, zato za tebe imamo nekoliko zanimljivih informacija i baš pravi božićni recept iz 14. stoljeća!

Božićno je razdoblje obilježeno s običajima s vjerskim, poganskim ili samo kapitalističkim predznacima. I, kao što doliči pravom prazniku, odlikuje se i cijelom paletom tradicionalnih jela.

Božićni kruh

Na području Hrvatske tradicionalna jela iz povijesti doduše nisu bila izuzetno ekstravagantna, budući da veći dio populacije nije na raspolaganju imao kraljevski budžet. Zato je jedno od najpoznatijih božićnih jela poseban kruh kojeg su nazivali božićnjak, badnjak, ljetnica, česnica itd. i koji je nagovješćivao blagostanje za predstojeću godinu.

Pripremljen od pšeničnog, kukuruznog ili raženog brašna, božićni je kruh često bio vješto ukrašen ornamentima iz životinjskog ili biljnog svijeta ili čak podijeljen na 4 dijelova koji su simbolizirali četiri godišnja doba, kao nekakav pečeni kalendar. Navodno je donosio sreću u novoj godini te je zato na božićnom stolu imao posebno mjesto među svečanim jelima.

Božićni kruh s ornamentima
Božićni kruh s ornamentima

Ako je ikad bilo mesa i ribe na stolu, to je bilo za Božić

Osim božičnog kruha, Božić je, barem u siromašnijem sloju, često bio jedan od rijetkih dana u godini kada je cijela kuća mirisala na meso – uglavnom na perad i svinjetinu.

U prošlosti je još jedan tipičan sastojak božićne večere bio bakalar, a na području Balkana, Božić je često značio juhu od bakalara ili bakalar s krumpirom i peršinom.

Bez bakalara nije bilo Božića
Bez bakalara nije bilo Božića

Baš pravi ‘vintage recept’

Zato što danas imamo napretek bijelog kruha, mesa i bakalara i na ukrašenom i obloženom božićnom stolu ta jela ne bi bila ništa posebno, smo za tebe pronašli jedno posve posebno božićno jelo, podrijetlom iz područja današnje Velike Britanije – gdje su za Božić puuuuuno papali sva moguća ukusna i malo manje ukusna jela (jedno od njih je bilo, na primjer, prase napunjeno piletinom, golubicama i školjkama – #ThankYouButNoThankYou)

Poznajemo ‘vintage’ i poznajemo ‘VINTAGE’ jela – a ovo je doista staro, naime potječe od 14. stoljeća! Radi se o finoj i doista ukusnoj mesnoj štruci od svinjetine u obliku mahune – što ne iznenađuje, budući da su kuhari za zabavu kraljeva i bogatijeg sloja često pripremali hranu u svim mogućim maštovitim oblicima, kako im ne bi dosadila. #HardLife

Srednjovjekovna se božićna mesna štruca priprema od mljevene svinjetine
Srednjovjekovna se božićna mesna štruca priprema od mljevene svinjetine

Sastojci za 6-8 ljudi

Za mesnu štrucu:

  • 1 kg mljevene svinjetine
  • 2 jaja
  • Pola šalice grožđica
  • Pola šalice datulja
  • Žličica šećera
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat drobljenog ružmarina

Za umak:

  • 2,5 dl crnog vina
  • Pola šalice grožđica
  • 1,5 šalica bademovog mlijeka
  • Prstohvat papra
  • Prstohvat cimeta
  • Prstohvat cimeta
  • Prstohvat ružmarina
  • Šafrana za vrh noža

Priprema mesne štruce

Najprije u posudi pomiješajte mljevenu svinjetinu, oba jaja, šećer, začine i sol. Uzmite dvije trećine nastale smjese i oblikujte je u dugu liniju koju na oba kraja zašiljite, a na sredini ostavite širok zarez jednakog oblika kao i štruca (kao rascjep na mahuni) iz koje će proviriti vaš grašak.

Zadnju trećinu smjese potom oblikujte u mesne okruglice – „grašak“ i rasporedite ih unutar mesne štruce.

Potom mesnu štrucu zavijte u aluminijsku foliju – ako misliš da u srednjem vijeku nisu imali foliju, imaš pravo! 😊 No zašto bismo se mučili kao da smo u srednjem vijeku? Niti je nećemo peći na način koji traži originalni recept – u životinjskom mjehuru! – nego ćemo je radije staviti u pećnicu zagrijanu na 350 stupnjeva na 45 minuta. 😊

Presvlaka od graška

U mužaru satarite grožđice dok ne dobijete pastu koju potom pomiješajte s četvrtinom šalice crnog vina.

U lončiću zagrijte i pomiješajte bademovo mlijeko i dobivenu pastu te joj dodajte papar, ružmarin i šafran. Prema originalnom bi receptu doduše trebali dodati i cvjetove karanfila te sandalovinu, međutim ovaj se put nećemo baviti kulinarskim avanturizmom, zbog dostupnosti sastojaka kao i zbog zadovoljstva gostiju. #ZiherJeZiher

Kada umak zavrije, smanjite vatru i lagano ga kuhajte još 10 minuta. Sklonite ga s vatre i dodajte mu mljeveni đumbir i cimet. Mmmmm, već miriše!

No još niste gotovi – kada se umak ohladi i zgusne, ulijte preostalo vino i miješajte dok ne dobijete lijepu teksturu.

Točka na i, odnosno umak na ‘grašak’

Kada se mesna štruca ohladi, možete je još obrezati, ako vam je gdje koji dio ‘pobjegao’ iz oblika mahuna te istovremeno odstraniti višak sokova koji se je nakupio u jamicama između ‘grašaka’.

Potom umak rasporedite u jamice među mesnim okruglicama koje se pretvaraju da su grašak, a preostali dio poslužite u odvojenoj zdjelici.

Dobar tek ili, kako bi rekli autori ovog recepta, ‘sit now doun and et ful yerne’ (sjedni i najedi se)!

Podijelite zapis

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

19 komentara

  1. Fala Van puno na ukazanome povjerenju i na ovom prekrasnpm starinskom receptu. S gušton ću ga spremit svojoj familji.
    Svako dobro i pratin Vas ❤️🌹

  2. Sjajan starinski recepta,a grožđice obožavam.Savršen nedjeljni ručak!

  3. Brigita Volf Mlinarić
    ·

    Jako zanimljiv recept.. Valjalo bi isprobat

  4. Hvala Vam puno na super receptu. Svakako ću ga spremiti svojoj obitelji ♥️ lp😊

  5. Vedrana
    ·

    Super! Ovo treba probati 🙂🙂

  6. Hvaaalaaa!

  7. Antonija
    ·

    Nisam pravila do sad.. probat ću ovog Božića..hvala vam

  8. Svjetlana
    ·

    Ovo mi se čini super

  9. Ovo se cini zanimljivo.. svakako cu isprpbati recept jer volim kuhati i volim nove stavri ucit kuhat

  10. interesantan recept, hvala sto ste ga podjelili. Ali ja sam napola vegan pa cu ga pripremiti na moj nacin!

  11. Let it snow🌲💜❄🌲💜❄🌲💜❄💜
    Hvalaa😉

  12. Anonimno
    ·

    Hvalaa na receptu! ❤️

  13. Manuela
    ·

    Hvala na receptu. U predbožićnom vremenu naći će se i na mom stolu. 😍

  14. Mihaela
    ·

    Razočarala sam seeeee, očekivala sam bar neki poklon u poštanskom sandučiću, a ne starinski recept. Imam tri starinske kuharice od bake. Htjela sam neki znak pažnje sa logom Boscha pa makar i privjesak za ključeve, kemijsku, majicu ili nešto slično. Nema veze, svima želim sretne i vesele blagdane. Meni ako crkne mikser kupit ću kekse Domačica.😂😂😂😂😂😂😂

  15. Christian
    ·

    Hvala na super receptu. Obožavamo mesne štruce.

  16. Hvala❤Jedva cekam da ga isprobam!

  17. Super sigurno cu provati.

  18. Hvala za recept jako zanimljiv….. probat cemo ❤

  19. Odlicna recept!