Slasna marmelada iz voća kumkvat

Podijelite zapis

Ovaj će vas recept odvesti dalek ona istok, gdje na kineskim visoravnima uzgajaju drveće Kumkvat.

Za slatke dane u hladnim mjesecima, zasladite se kumkvat marmeladom.

Kumkvat je zimzeleno drveće koje rađa narančaste plodove, slične mandarinama. Plodove možemo pojesti cijele, zajedno s korom, jer je upravo ona najslađi dio.

kumkvat

Sastavci

  • 1,8 kg šećera,
  • 6 čaša vode,
  • 3 čaše kumkvata,

Priprema

Priprema sastojaka

  • Kumkvate operemo, prepolovimo i očistimo od sjemenki. Voće grubo nasjeckamo.
  • Sjemenke stavimo u čajnu vrećicu (može i u bilo koju drugu propusnu vrećicu) i zavežemo vrh.
  • Sasjeckane kumkvate damo u lonac i prelijemo vodom.
  • Vrećicu sa sjemenkama objesimo u lonac s kumkvatima i stavimo poklopac kako vrh vrećice ne bi potonuo. Sjemenke sadrže pektin, koji pomaže u zgušćivanju marmelade.
  • Ostavimo odmarati na najmanje 8 sati.
  • Odstranimo vrećicu i iz nje istisnemo što više. Velikom zdjelom u blizini izmjerimo količinu mješavine marmelade koju imamo u loncu s čašama. Ovaj broj čaša najbolji je način za izmjeru količine šećera koju bi morali potrošiti. Na primjer, ako imamo 9 čaša mješavine, upotrijebit ćemo 9 čaša šećera.

Kuhanje

  • Lonac stavimo na ploču za kuhanje, na umjerenu vatru. Polako dovedemo do ključanja, promiješamo i smanjimo vatru te ostavimo da polako ključa otprilike 20 minuta, odnosno dok kora ne omekša.
  • Onda dodamo šećer, premiješamo i dalje ostavimo ključati otprilike 30 do 45 minuta. Što manje šećera potrošimo, to dulje će smjesa morati ključati.
  • Marmelada je gotova kad se zgusne.
  • Lonac sklonimo s vatre i marmeladu pažljivo promiješamo.
  • Tegle i poklopce za marmeladu operemo vrelom vodom, a onda marmeladu odmah salijemo u tegle. Rub očistimo vlažnom krpom i što prije tijesno pričvrstimo poklopac. Na kraju ostavimo da marmelada sasvim ohladi.

Marmelada

Eto, sad smo pripremili slasnu marmeladu iz egzotičnog voća koja će oduševiti i najveće sladokusce.

Podijelite zapis

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

7 komentara

  1. Drazenka
    ·

    Super

  2. Sada kad je hladno najbolje je pojesti marmelade od egzotičnih voća koji je pun vitamina…

  3. Nikolina
    ·

    Dobila ili ništa vise sreće drugi put

  4. Nikolina
    ·

    Ops sve za mikser

  5. Jozefina
    ·

    Hvala, obožavam kumkvat❤️

  6. Blanka Majstorović
    ·

    Moje najdraze voce😀

  7. Kristina
    ·

    Odlično jedva čekam isprobati.😍😍