Upoznaj 5 zdravih sastojaka koji ne smiju nedostajati u tvojoj kuhinji!

Podijelite zapis

O zdravnim namirnicama i zdravoj prehrani učimo već od malih nogu. Svatko zna izreku „jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“ ili kultni crtić Popaj, u kome je hrabri mornar spašavao svoju ljubav pomoću špinata.

Popaj

Danas se puno govori o supernamirnicama poput avokada, lososa, jogurta ili slatkog krumpira, o kojima ste bez sumnje već mnogo toga pročitali. Zbog toga smo za vas pripremili popis pet zdravih sastojaka koji su malo manje popularni, no to zdraviji.

1.HREN

Prvi zdravi sastojak koji vam ne smije nedostajati u kuhinji možda vam već raste na vrtu. Hren, bogat glukozinolatima, dobar je izvor kalcija, kalija, željeza, magnezija i vitamina C.

Većina nas konzumira hren za vrijeme uskrsa kao odličan dodatak mesu, no zbog njegovih pozitivnih učinaka vrijedi ga uključiti pravo u svakodnevnu prehranu. Njegovo korišćenje jača našu imunsku otpornost i štiti od prehlada, a smanjuje i probavne poremećaje te zaustavlja rast bakterija.

hren

Hren možemo poslužiti na različite načine, a ovdje imate tri prijedloge:

  • Umak od hrena s jabukama. Nastrugan hren i jabuke prosto pomiješamo i dodamo šećer, sol, maslinovo ulje i kap soka od limuna.
  • Hren sa vrhnjem
  • Hren s jajetom, solju i bijelim vinom

2. CIKLA

Pigment betacijanin, koji cikli daje karakterističnu nijansi, tek je jedno od brojnih fitohraniva koji se bore protiv bolesti i koje možemo naći u ovom korijenskom bilju. Cikla je također dobar izvor folata, koji štiti od prirođenih grešaka, raka debeloga crijeva i osteoporoze, a također sadrži puno vlakana i betakarotena.

Cikla

Cikla istotaki sadrži kalcij, koji djeluje protiv alergija i poteškoćama s kostima. Također sadrži i fosfor i silicij, koji pruža podršku koži i sprječava nastanak bora. Želite li sačuvati mlađahan izgled, korišćenje cikle u prehrani bolji je izbor od kozmetike, a također će smanjivati i mogućnost bolesti srca u starim godinama.

3. KURKUMA

Kurkuma, koju su u srednjem vijeku nazivali i indijskim šafranom, kod nas sve više ulazi u uporabu kao samostalan začin. Možemo je pak naći i u mješavinama začina, kao što je kari.

Ovaj egzotični začin sadrži željezo, vitamin B6, kalij, a i puno vlakana. U tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini koristila se za liječenje upala, a odlična je i za čišćenje krvi i probavnih organa.

kurkuma

Ako je još niste probali, toplo je preporučujemo za začinjanje hrane kao što su ribe, riža, meso, omlete ili sir. Ukoliko patite od bolova u grlu, možete pak u toplo mlijeko umiješati čajnu žličicu kurkume, što će vam na posve prirodan način pomoći u blaženju bolova.

4. ĐUMBIR

Ova vrućina na jeziku kad jedete začine kao što su đumbir, kajenski papar ili crni papar dokaz je prisutnosti gingerola, kapsaicina i piperina, kemijskih spojeva koji potiču metabolizam. Đumbir je zdrav sastojak koji pruža rješenje za brojne poteškoće, npr. za blaženje upaljenog grla ili menstrualnih grčeva.

ĐUMBIR

Mnogi među nama najradije koriste đumbir u obliku čaja. U hladnim mjesecima kao što su siječanj, časa jutarnjeg čaja ojačat će nam imunski sustav i pripremit će nas na hladno vrijeme.

5. SEZAM

Sitne i ukusne sjemenke od sezama sadrže jedinstvene lignane (ili biljne spojeve), uključujući sezamin i sezamolin, koji mogu pomoći kod snižavanja kolesterola. Sjemenke su dobar izvor kalcija, fosfora i cinka – a i bakra, koji prema istraživanjima pomaže sačuvati jake kosti.

Sezamove sjemenke također su odličan izbor za doručak za one tulumare među nama koji se vraćaju doma u rane jutarnje sate – pomažu jetri pri razgradnji alkohola i detoksifikaciji štetnih tvari.

Sezam

Zdrav je izbor pak i mješavina sezama i meda, koja svakodnevnom uporabom pomaže sačuvati kosti, poticati duhovne aktivnosti te povećavati fizičku izdržljivost.

Podijelite zapis

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.