Matija Jurić Kapetanović

Tvrdim i tvrdit ću da je riječ LUKSUZ marketinška izmišljotina i da oni koji je koriste traže načine da od nas izvuku lovu tako da u nama stvore težnju i čežnju kupujući takozvane LUKSUZNE proizvode. Tako je i s hranom i namirnicama. Uzmimo za primjer crtić Ratatouille i istoimeno jelo koje je bitna stavka filma. To jelo u sebi sadrži vrlo bazične, povoljne namirnice koje nam se često 'vuku' po hladnjaku, bez ikakvih magičnih, teško dostupnih praškova ili sušenih herbi s himalajskih padina. Uzmimo za primjer i popularna 'siromaška' jela kao što su manistra na pome ili raznorazne fritaje. Ili zapečeni kruh s dodatkom nasjeckanog češnjaka, peršina i maslinovog ulja. Takva jela nastala su tako da su se ljudi snalazili s onim što su imali iz vrta, u isto vrijeme trudeći se postići ipak da to bude nešto fino i mirisno, prava jedna skromna gozba. Jedna od najdražih akcija spašavanja vojnika ostatka uključuje već spomenuti peršin. Često mi u posjed dođe poveća količina domaćeg peršina koju ili uspijem na vrijeme nasjeckati i zamrznuti ili zaboravim, pa spašavam kroz razne kombinacije kao što su spomenuti zapečeni kruh ili ga koristim kao bazu za razne umake, šalšu prije svega. Moje najbolje šalše nastajale su kad bih pomamama pridružila svakakve razne komadiće i ostatke vrijednog domaćeg povrća mudro spremljenog u zamrzivač da ne propadne, pa se tu nađu delicije tipa slasne male paprike, male mrkvice ili komadić tikvice. Moje najbolje fritaje nastale su tako da bih malo prostudirala ladicu s povrćem u hladnjaku i izvadila pomalo zaboravljenu, ali ipak dobru blitvu (jer bilo mi je puno skuhati odjednom cijelu količinu koju sam imala, a nisam stigla ostatak blanširati i spremiti u zamrzivač) koju bih onda očistila, nasjeckala, prokrčkala na maslinovom ulju i pridružila joj malo nasjeckanog češnjaka. Pa onda - rekla sam već da sam zaboravna - sjetila bi se da sam vidjela i jedan zaboravljen komadić sira - super, ubacit ćemo i njega. Gozba kad vam kažem! Savršene su i fritaje s raznim zrnima iz konzervi koje isto često znamo otvoriti radi neke prigode pa ono što ostane čami čekajući u hladnjaku - kukuruz, grah ili slanutak. Što je dakle pjesnik htio reći? Da kroz samo malo promišljanja, znatiželje i zaigranosti možete od ostataka hrane stvoriti sebi i svojoj obitelji pravu deluxe gozbu i ako vam ikad itko kaže da se luksuzne namirnice moraju skupo platiti - samo ga pošaljite meni. Tj pošaljite ga Marie jer je ona ipak utjecajnija od mene, pa se onda nas dvije eventualno možemo dogovarati oko metoda razuvjeravanja. Nadam se da sam nekog inspirirala, pusabok #kuhanjemprotivbacanja <3

Prikaži više
1 Star
Nalagam...